2 Mart 2016 Çarşamba

BÖCEĞİN RÜYASI

Bir virüs, sonra bir kaç, sonra pek çok. Neden öyle yaptıklarını düşünmeden yapan şuursuz yiyiciler. Ve prosedürler ve onların paralı askerleri. Neden öyle yaptıklarını gayet iyi bilen sözüm ona şuurlu beyaz ordu. Birbirleri için varlar sanki. Herkes bir şey istiyor benden. En çok da paramı. Başta devlet, sonra herkes. İddaa oynamamı isteyen internet reklamları, bişiler satın almamı isteyen internet reklamları, sms atanlar, televizyona çıkanlar, inanayım diye güzel şeyler söyleyenler, yalan söyleyenler...ne kadar sevimsiz, ne kadar da az önemliler...ve tehlikesiz. Konuşmamı isteyenler, susmamı isteyenler. Sonra giderken götürmek için benden parça isteyenler. Bir kaç parça 22 yaşına, bir o kadarı 29 yaşına, en çok parça da 35 yaşına falan derken bakiyemden bir şeyler isteyenler yahut hiç bir şey istemeyenler. İşin aslı bunlar kof edebiyattan öte şeyler değil, gerçekte eksilen bir şey bile yok çünkü hayat bu kadar soğuktur... ve tüm bunlar konu bile değil. Bir film izledim bu akşam, adı: Revolutionary Road. Boşluk ve ümitsizlik içinde olduğunu düşündükleri hayatlarını anlamlı kılabilmek için vatanlarındaki güzelim beyaz evlerini satıp ümit diye Paris'te sürünmeyi planlayan Amerika'lı çiftin hikayesi. Öldü işte sonunda kadın (Kate Winslet) ki ölümü ümidinden bile aptalcaydı. Mekan değişikliğine nasıl da büyük bel bağlamıştı.Kendilerini çepeçevre saran boşluktaki anlamı göz ardı edip saçma yöntemlerle ilave anlamlar üretebilecekleri sanrısıyla hezeyanlar üreten beceriksiz hayal üreticileriydi işte ikisi de, dedim ya aptaldılar. Herife (Leonardo Dicaprio) kaldı çocuklar ve çocuklar parkta oynarken gözleri sürekli uzaklara dalarak yaşadı o da kalan ömrünü, yaşamıştır yani ne biliim. Terms Of Endearment'in sonunda da Debra Winger pat diye ölüverir ve ters yüz olursun ama bu ters yüz olmayı son derece normal bulursun çünkü olay hayli "e Allah'ın emri yani"yle doludur. Çok süperdir yalnız o film, bu gün izlediğimse vasattı. Anlamlı ya da anlamsız, vasat yahut değil... bitiyor işte her film. Haa bak şimdi aklıma geldi, bunlara benzer "Promised Land" diye bir film vardır ki asıl süperi odur. Neyse, iyi bari.

8 yorum:

  1. Ayni seyleri tekrar yazma hevesi kalmasa da... yorumlanan uc film tarafimdan izlenecek.Gerekirse fikir beyan edilecek!

    YanıtlaSil
  2. Terms Of Endearment ve Promised Land şiddetli tavsiyem.
    http://www.imdb.com/title/tt0095916/?ref_=nv_sr_2
    http://www.imdb.com/title/tt0086425/?ref_=nv_sr_1

    bunları severseniz ordinary people'ı da izleyin, o da fenadır :)
    http://www.imdb.com/title/tt0081283/?ref_=nv_sr_1

    Revolutionary Road'u siz bilirsiniz :)
    http://www.imdb.com/title/tt0959337/?ref_=fn_al_tt_1

    Fikir beyanı da isterim ama baştan söyliyim :)

    YanıtlaSil
  3. Dicaprio oynuyorsa... bilmem. Oscar aldigi filmi de zor bela seyrettim!
    Manzara da bir sure sonra kendini tekrara ve usutmeye baslamisti. ;-)

    YanıtlaSil
  4. Ben izlemedim onu henüz ama...inarritu filmi neticede, izleyeceğim kesin😊

    YanıtlaSil
  5. Terms of Endearment yorumum : Her insanın sevgisini ifade biçimi farklıdır. Kimi bol kepçe, kimi kaşık, kimi de neyin içine koyacağını bilemez şekilde. Hepsinin de sevgisi gerçektir. Severken mutlu da olunur, mutsuz da ve hatta mutsuz da edilir.
    Bastırılmış duygular, er ya da geç ortaya çıkacaktır. Peki bu süreç uzarsa… geçen zamana yazık değil midir veya o süreç doğru anı mı bekler? Peki ya gurur, ego, inkar? Hayat kısa! Yormayalım kendimizi :-)
    Maalesef sizin gibi tek bir kelimeden bin cümle çıkaramıyorum. Açılımı size ait olsun ;-)
    Ordinary people: Az önce izledim.Filmin son sahnesi vurucu duygu ve kelimeleri içinde barındırıyordu. (Kocanın sabaha karşı masa başındaki konuşması!)
    Bu arada Promised Lands (1987) filminin sadece fragmanını bulabildim. Linki varsa... rica edeyim. Onu bulamayınca aynı ismi taşıyan 2012 yapımı başka bir film izledim. iyiydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni film onerileri rica etsem. :-)
      Sayfanizdan bazen film secip izliyordum ama silmissiniz. :-(

      Sil
    2. Yok silmedim.
      http://efervesanbalik.blogspot.com.tr/2015/10/sevdigim-filmler.html
      Bu yazıyı kast ediyordunuz sanırım, yerinde duruyor yazı :)

      Sil
  6. Harika! Tesekkur ederim. :-)

    YanıtlaSil

Öne Çıkan Yayın

ÇOK GÜZELSİN GİTME DUR NOKTASI

Şahsi tarihimizin tekerrür ede ede gözümüze sokmaya çalıştığı toplamda sadece tek bir şey vardır belki de: O aslında öyle değil. Taz...