26 Mart 2016 Cumartesi

Bİ NEVİ ZEKİ MÜREN


Böyle bir fotoğraf var. Konu aslında Zeki Müren değil, kalabalık.
Biri  kahveye "Zeki Müren taşınacak" diye çağrı yapmış olmalı, hayır sever kahve sakinleri de bi el atmış işte. Tanımadığı birinin bozuk arabasını itermiş gibi bi hisle girmişler Zeki Müren yükünün altına. İçlerinde bi de zenci var.
80 sene yaşasa bi insan yaşayacak 701.280 saati oluyor, günde 8 saatten uykuları düşersen 467.520 saat kalıyor yaşamak için.
Nasıl dağıtır bir insan bu kadar saati, hangi yaşamaya ne kadar saat ayırır?
Bi minibüsçü Ali Abi vardı, bizim dükkana gelirdi bazı. Hatlı minibüsler çift şoför çalışır genelde ama bu tek şoför olarak günde 15-16 saat minibüs sürüyordu. Uyku dışındaki tüm zamanı yolculardan para toplamak üzerine kuruluydu yani. Sağdaki yolcuyu almak için dur, para üstü ver, biri inmek istiyo indir, kapı kapandı devam... bütün çalışma mekanizması buydu. Hiç sinirli görmedim, ne söylesen gülümserdi, bir şey sorarsan cevap da verirdi ama kendisi sormazdı. Soruya cevap vermek dışında bir şey de konuşmazdı zaten. Robota bağlamıştı yani bi nevi, sureti hep bulunması gereken yerlerde hazırdı ama Ali Abi bana sorarsan o esnada orada yoktu. Kafasından neler geçtiğini anlamaya çalışmışlığım vardır ama başarısız olduğumu söylemeye gerek bile yok. Öyle akıllı bir adamdı yani Ali Abi, görevinin hatasız yapardı (zero defect) ve bu hatasızlık işini her gün yapardı.
Gülsün nişanına girmemek için takside öylece bekler de hani yoldan geçen birileri aralarında konuşurken biri "şartlar buysa insan niye yaşar?" der ötekine. Gülsün'ün de içine dert olur bu soru: şartlar buysa insan niye yaşar?
Şartlar ney?
Daha da mühimi insan niye yaşar? Ali Abi'nin sayesinde bi minibüs günde 16 saat tıkır tıkır para topluyor yolculardan ama gene soruyorum, insan niye yaşar?
Şu Zeki Müren'i yük diye taşıyan güruh mesela...bilmem kaç saatlik ömürlerinin bir kısmında neden Zeki Müren'i taşır? Ali Abi kadar şuurlu olmadıkları için mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

ÇOK GÜZELSİN GİTME DUR NOKTASI

Şahsi tarihimizin tekerrür ede ede gözümüze sokmaya çalıştığı toplamda sadece tek bir şey vardır belki de: O aslında öyle değil. Taz...