23 Eylül 2016 Cuma

FOTOĞRAF İŞLERİ

Ben ve benim gibi fotoğrafla biraz düşüp kalkmış kişilere sıklıkla sorulan ve hiç sevmediğimiz bir sorudur: hangi makineyi tavsiye edersiniz?
Hep maruz kaldığım bir soruydu bu ama Instagram hesabımı aktif kullanalı beri dm üzerinden ekstra ekstra maruz kalıyorum artık ve telefon klavyesi ile makinenin tek başına bir önem arz etmediğini anlatmak çok zor! Galiba bu yazıyı da bu soruyu soranlara direkt link verip kurtulmak için yazıyorum. (Kızmayın, mağdurum valla)

Şimdi bir kere objektif pek çok bakımdan (her bakımdan değil) makineden daha önemli bir şeydir, neden hiç objektif sorulmaz da hep makine sorulur?
Sanılıyor ki makine pahalı olunca fotoğraf kalitesi uçacak…hiç yok öyle bir şey. Fotoğrafik ortamların en meşhur atasözü der ki: fotoğraf makinesiz çekilmez ama fotoğrafı makine çekmez. Ara Güler’in “iyi makineyle iyi fotoğraf çekilseydi en pahalı daktilonun sahibi en iyi yazar olurdu.” sözü de bonus olsun.

Bir de teknik ve görsel bir temel alt yapıya sahip olmadan güzel bir şeyler üretmek isteyenlerin çektiklerini gösterip “gözüm nasıl sence?” diye sormaları var ki bu soru da yersiz. Hiç piyano çalmamış birinde piyano yeteneği olup olmadığı nasıl anlaşılır? Önce bayağı bir anlatırsın eğitirsin, sonra bakarsın iş var mı yok mu diye. Herhalde en az 1 yıl alır bu süreç. Fotoğrafta da farklı değil ki bu, birinin yeteneğinin olup olmadığının anlaşılması için eğitimle dolu en az bir yılın geçmesi gerekiyor. Deklanşöre basmak kolay evet ama fotoğraf çekmek göründüğü kadar kolay değil, hem de hiç değil!. Bir eğitim almadan uzun süre fotoğraf üretmek mümkün fakat fotoğraf çeke çeke öğrenilebilecek bir şey değil, yıllarca yerinizde sayarsınız. İlerlemenin şartı eğitim. Her şey temel eğitimle başlıyor ama farklı farklı formatlarda eğitim hiç bitmiyor. Bu öğrenme-üretme sürecinde göz adeta evrim geçiriyor. Çok güzel bir histir gözün bu evrimine şahit olmak, tavsiye ederim.

Fotoğraf eğitimi almamış kişilerin asla pahalı bir ekipmana yatırım yapmasını önermeyiz. Eğitim almaya başlamış kişilere de başlangıçta bu işe büyük paralar yatırmasını önermeyiz, belli bir yol alındıktan sonra, bazı şeyler şekillendikten sonra ihtiyaca göre yapılmalıdır yatırım.

Reklam gibi olmasın ama…olsun da anasını satiim, diğer şehirleri bilemem fakat İstanbul’da fotoğraf eğitimi işini en sağlıklı en aklı başında veren yer İfsak’tır. Fotoğrafı hobi olarak benimsemek isteyenler gitsin gözleri kapalı teslim olsun İfsak’a, gitmeden önce makine falan da almasınlar, orada en doğru şekilde yönlendirileceklerdir.

Yani bu işin öyle kestirme bir yolu falan yok, pırt diye nasıl piyano çalmaya başlayamazsanız pırt diye iyi fotoğraf üretmeye de başlayamazsınız. Sabır, sebat ve emek gerek, bunların olması için de heves gerek. İçinizde güzel fotoğraf üretme isteği hissediyorsanız hiç tereddüt etmeyin, eğitim alın, bu güzelliği kendinize yaptığınız için pişman olmayacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

ÇOK GÜZELSİN GİTME DUR NOKTASI

Şahsi tarihimizin tekerrür ede ede gözümüze sokmaya çalıştığı toplamda sadece tek bir şey vardır belki de: O aslında öyle değil. Taz...