14 Mart 2017 Salı

MAVİ

Çok eski bir türküdür mavi, herkesin de bildiğidir. Bilabedeldir ama çok pahalıdır, "ele geçmez o ahu" hesabı biraz.
Kafanı her kaldırdığındadır, kafanı kaldırdığın her yerdedir ama aslında yoktur.

Ders-i aşkın müşkilin Yahya nice halleylesin?
Söyleyenler kendini bilmez, bilenler söylemez.

Kendini bilmezlerin söylediği, kendini bilenlerin söylemekten geri durduğu... yanarak ne olduğunu bilebilmiş ama o bilmeyle artık kendini bilememiş pervanelerin söylediği, ateş bilmez siyah böceklerinse söyleyemediği...dir işte mavi.

Mavinin boncuğu olur, gözü olur, denizi, gökyüzü olur ama yemesi olmaz, mavi yiyecek yoktur. Allah maviyi midemize dolduralım diye göndermemiştir, sanki "bak, peşinden git ama yakalayama" gibisinden bir mesajla boğazımıza düğümlüdür mavi.

Mavinin temsili videosu aşağıdaki gibidir. O video bunca yıldır bana "neden efervesan?" diye soranlara da cevap niteliğindedir.

Mavi hakkındaki bir yazıda bu kadar çok "dır" ek fiiliyle biten cümle bulunması tam bir münasebetsizliktir, kendini bilmemenin ifadesidir.

İnsan bilerek kendini bilmeyi öğrenememektedir.


Not: Aradım buldum, 9 Aralık 2015'te " Her türden her bok rengim var, mavim yok." diye not eklemişim bloga...bu yazı o notun şerhi mahiyetindedir... yahut devamı.

3 yorum:

  1. Yani mavi insanın içinde değil dışındadır. Ona ulaşmak için kendinden uzaklaşmak gerekir... Anladım :) Serar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hımm, Serar iz bırakmış, ne güzel :) Eline sağlık.
      Bu mevzu biraz nereden baksan farklı görünür bir mevzu ama kendi durduğum yerdeki görüntüyü aktarayım:
      İçimizde "büyük mavi"yi arzulayan bir parça mavi var, kendimizden uzaklaşırsak ondan da uzaklaşır mıyız yoksa o mavi parça "kendimiz"e dahil olmadığı için peşimizden gelir mi? Kelime oyunu gibi bu soru...ama daha işe yarar bir şey söyleyeyim ben, bize asıl lazım olan içimizdeki o bir parça maviyi esaretten kurtarmak! Yunus'un "can kafesi" ifadesini kullanması boşuna değil.
      "Kafes ne, kafesteki ne?" soruları üzerinden gidersek uzaklaşma-yakınlaşma paradoksuna hiç uğramadan işe yarar neticeler elde edebiliriz...bence :)

      http://www.imdb.com/title/tt0420215/?ref_=nv_sr_1
      Geçen gün tekrar izledim, 3 ya da 4. izleyişim oldu herhalde, muhteşem bir film ama biraz da kafa karıştırıcı :) İzlersen görüştüğümüzde bu mevzuyu bu film üzerinden konuşabiliriz...izlemezsen de konuşabiliriz tabi de, daha önceizlemediysen kendine bir iyilik yap izle bence :)

      Sil
    2. :) peki, izleyeyim, konuşalım.

      Sil

Öne Çıkan Yayın

ÇOK GÜZELSİN GİTME DUR NOKTASI

Şahsi tarihimizin tekerrür ede ede gözümüze sokmaya çalıştığı toplamda sadece tek bir şey vardır belki de: O aslında öyle değil. Taz...